lördag 12 januari 2008

Källkritik, Jinge style

I artikeln "Nu blir jag kallad ”antisemit” igen" visar Jinge oss mindre vetande hur man bäst använder sig av källkritik.

Det han vill göra, förutom att återigen hamra i oss att alla som någonsin sagt någonting ont om judar kallas antisemiter av judar som inte tål kritik, är att visa på att Israel hade en läckande kärnkraftsreaktor. Eftersom BBC skrev om detta, menar Jinge, så blev man kallade antisemiter och sedan bojkottade.

Det är intressant, för det är nämligen inte så svårt att hitta information om detta, om man följer Jinges råd och googlar på "Dimona reactor". Då kan man hitta information om Dimona-reaktorn. Vad man inte hittar mycket av, är något som substansierar Jinges påstående om att BBC bojkottades av Israel för att man skrev om den läckande Dimona och därför skulle vara antisemiter. Vad man däremot hittar om man söker på Israel BBC Boycott är att man bojkottade BBC under kort en period för att man inte tyckte att de gav en nyanserad bild av intifadan.

Det finns en källa på första sidan på sökningen som stödjer Jinges tes. Det är sida som heter "Truth will set you free." Den ägnar sig åt länkningar till 9/11 Truth Movement (USA välte själva World Trade Center för att ta över världen) och andra sidor. Andra som får vara med är David Icke (Illuminati) och Extraterrestrial Jews (som har med artiklar från nazistiska Stormfront). Illuminati Archives, Jews sans frontieres och Zionist watch (som märkligt nog enbart skriver om judar, inte om zionister) får också plats.

Så, här lär Jinge oss något om källkritik: det är helt okej, om man vill visa på något, att ta upp första bästa google-resultat som den mest trovärdiga tänkbara källan, även om de skulle råka skriva om att rymdvarelser kidnappat Elvis eller ren, öppen nazismörja i samma veva. Det är skönt att vi kan lita på att Jinge reder ut begreppen åt oss.

Inga kommentarer: