lördag 26 januari 2008

Här går Jinge över gränsen igen

Är Jinge antisemit? Det är något som diskuteras ibland. Han själv verkar ju sätta stolthet i att kallas för det.

Mitt svar är Nej. Jinge är inte antisemit, han är övertygad antirasist.

Däremot har han ett så pass stort engagemang i en del frågor, att han ibland går över gränsen och säger anti-semitiska saker när känslorna tar överhanden. Att man ibland säger någonting rasistiskt gör en inte till rasist.

Han undrar vad Carl Bildt ska göra åt att antisemitismen sprider sig i arabvärlden. Men han problematiserar inte frågan det minsta och ställer frågan – varför antisemitismen sprider sig. Några tips kanske skulle vara på sin plats. För att Israel mördar palestinier, även oskyldiga kvinnor och barn? För att Israel fortsätter att bygga ut olagliga bosättningar? För att Israel bryter mot FN:s alla resolutioner? För att Israel ockuperar Palestina? För att Israel bygger en mur inne på palestinskt territorium? För att Israel gjort Gaza till ett friluftsfängelse? För att förintelsens offer nu har sett utsett nya offer?


Detta är ett exempel. Jinge är inte anti-semit för att han skriver så här. Däremot går han över gränsen, och för det första skyller hatet mot ett helt folk på vad regeringen i ett land gör, och för det andra själv beskyller ett helt folk för vad regeringen för ett land gör.

Förintelsens offer är judarna som folk. Om man säger att Förintelsens offer gör någonting, säger man att judarna som folk gör någonting. Alltså säger Jinge här att judarna som folk har "utsett nya offer".

Det gör inte Jinge till judehatare. Men det visar på att han gärna låter vissa fördomar flöda ut från hans tangentbord, samtidigt som han är snabb att anklaga andra för fördomar. Att han själv rätt ofta slänger ut sig rasistiska floskler, men skyller andra för att vara rasister.

Jag undrar om Jinge är kapabel att uppfatta problemet med vad det är han skriver. Det är inte troligt, för han blir fruktansvärt upprörd om man försöker förklara det för honom.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Har svårt att se att det skulle kallas för något annat än antisemitism. Att belägga judarna själva för antisemitismen är ett tecken på antisemitism. Hans onyanserade bild av konfikten där han använder en uppskruvad retorik syftar knappast till en dialog som kan föra frågorna framåt

Anna sa...

Det är tydligt att han ägnar sig åt censur. Folk har påstått det och nu vet jag.
Nedanstående kommentar skickade jag in först en gång och sen en gång till (det kunde ju ha varit en miss), men den kom inte in. Frågan är varför? Det jag skriver är ju inte uppseendeväckande på nåt vis.
"Man kan faktiskt BÅDE kritisera israels hänsynslösa behandling av palestinierna OCH den antisemitiska indoktrineringen av palestinska barn.
Jag förstår hatet mot den israeliska staten, men det rättfärdigar inte barnprogram där man kallar/liknar judar för apor och grisar, eller där barn dubbas att säga att det är rätt att döda judar och att de vill bli martyrer när de dödar judar."

shagal sa...

hej ,äntligen vi har kommit på JINGES stora bluff han har en flitigt kommentator som kalla sig själv Sara G och nu vet vi att det är inte någon sara G det är JINGE själv som skriver under detta namn ,men vad gör man inte för att synas ??????,
mvh shagal